Kuchnia meksykańska – taco, burrito, chimichanga i nie tylko

Meksykańska kuchnia jest ogromnie popularna na całym świecie. Jest wyjątkowa i łączy w sobie wpływy tradycyjnej indiańskiej kuchni z hiszpańską, która przybyła na te ziemie wraz z konkwistadorami. Ale meksykańskie restauracje w Polsce to nie to samo, co te w Meksyku. Co warto zjeść na miejscu? Czy rzeczywiście jedzenie jest tak bardzo pikantne?

Na czym opiera się kuchnia Meksyku?

Głównymi elementami meksykańskiej kuchni są: kukurydza, fasola (ok. 20 gatunków) oraz wiele odmian papryki chili. Potrawy meksykańskiej kuchni są bardzo sycące, wiele z nich jest mocno pikantnych i sporządzonych z użyciem licznych przypraw. Co ciekawe, elementem kuchni meksykańskiej jest również kakao, które było uznawane za ekskluzywny napój w czasach prekolumbijskich. Popularny napój został przez Azteków nazwany xocolatl, przejmując później hiszpańską nazwę chocolate (czekolada). Aztecy zwykle spożywali kakao w postaci letniej bądź na ciepło i przyprawiali je wanilią, chili, zaś słodzili miodem.

Najpopularniejsze potrawy meksykańskie

Najbardziej znanymi na całym świecie meksykańskimi potrawami są taco i burrito. Głównym składnikiem obu jest lekko grillowana tortilla – pszenna w wypadku burrito, kukurydziana przy taco. Tortille nadziewane są farszem zwykle sporządzonym z mięsa wołowego, pomidorów, przypraw, fasoli, cebuli, czosnku i kukurydzy. Tacos są zwykle podawane jako przystawki, a burrito to bardziej treściwy posiłek. Potrawy te są także elementem kuchni Tex-Mex.

Inną bardzo smaczną potrawą jest chimichanga. Jej głównym składnikiem również jest tortilla, ale przyrządza się ją inaczej. Mięsny farsz umieszcza się w tortilli, którą następnie składa się w formę prostokątnej torebki. Całość smaży się na oleju lub maśle, a potrawę podaje zwykle z ryżem i dodatkami, takimi jak pasta z czerwonej fasoli.

Elementem kolejnego znanego dania – quesadilli jest, jak można się łatwo domyślić, także tortilla! Nakłada się na nią łatwo topiący się ser, po czym składa się tortillę na pół. Następnie ogrzewa się ją w comalu (naczyniu do wypiekania tortilli)  na małym ogniu tak, aby tortilla zanadto się nie spiekła, a jednocześnie ser dobrze się roztopił.

To są oczywiście tylko wybrane przykłady, bo kuchnia Meksyku jest przebogata i zróżnicowana (mimo dominacji tortilli w wielu wariantach). Została umieszczona na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Gdzie zjeść w Meksyku?

Wszędzie. Kolorowe owoce kupione na bazarze, pyszne burrito z ulicznej garkuchni, których jest tam zatrzęsienie. Są też wykwintne restauracje, ale kuchnia uliczna Meksyku jest naprawdę bez zarzutu. Jedzenie jest tanie, a kuchnia prosta i smaczna. Europejskie wariacje na temat meksykańskiej kuchni są bardziej skomplikowane i mają więcej składników. Meksykanie nie lubią utrudniać sobie życia, dlatego ich jedzenie jest proste, ale jednocześnie wyjątkowo smaczne i aromatyczne.

Będąc w Meksyku koniecznie trzeba również spróbować prawdziwej tequili, która nigdzie nie smakuje tak, jak tam.

Przeczytaj również wpis:

 

  • 2018-11-15
  • 15 dni
  • x 2
  • samolot
Meksyk Mexico
7740.0
  • 2018-10-22
  • 7 dni
  • x 2
  • samolot z Warszawa
Meksyk Puerto Aventuras Riviera
9555.0
  • 2018-10-22
  • 7 dni
  • x 2
  • samolot z Warszawa
Meksyk Playa Paraiso Riviera
8485.0

Dodaj komentarz

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>